Sanne Wallis: Stel Rutte kritische vragen over cultuur

Sanne Wallis de Vries roept Jeroen Pauw en Fidan Ekiz op om premier Mark Rutte zondagavond in Op1 vooral te vragen naar het drama in de kunst- en cultuursector. De cabaretière doet deze oproep op Twitter. Het is het eerste grote interview dat Rutte geeft sinds de coronacrisis uitbrak.

"Vraag ‘m ook even naar de grote kwestie kunst en cultuur, naar de theatersector, met name de kleine podia die geen steun krijgen, ook niet alsnog", beklemtoont Wallis de Vries. "Vraag ‘m of hij er überhaupt van weet, wat ie ervan vindt en of hij net als Merkel vindt dat de boel niet verloren mag gaan."

Haar oproep op Twitter krijgt steun van andere acteurs, zoals Huub Stapel. De cultuursector heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Er is in de culturele sector veel woede over de 1,5 meterregels die wel gelden in theaters en bioscopen, maar niet in bijvoorbeeld vliegtuigen. De financiële steun die de overheid heeft toegezegd is volgens veel kunstenaars en theaterbazen ver onder de maat, zeker in vergelijking met andere Europese landen.

Veel theaters, bioscopen en poppodia verkeren inmiddels in de financiële problemen. Ook grote culturele instellingen, zoals bioscoopconcern Pathé, de Ziggo Dome en AFAS Live, hebben inmiddels reorganisaties met gedwongen ontslagen aangekondigd.