Saskia Noort mist haar column, maar alle vrouwenhaat niet

Saskia Noort mist het schrijven van haar column voor het AD. Dat vertelt zij vrijdag in de podcast Dit Komt Nooit Meer Goed van Malou Holshuijsen en Roos Schlikker. Noort stopte een jaar geleden met haar wekelijkse bijdrage vanwege alle haat die zij elke week ontving vanwege haar bijdragen. In de podcast reflecteerde zij voor het eerst uitgebreid op haar besluit.

"Ik mis de column wel, maar ik mis al het gezeur niet", bekent de schrijfster. Zij begon haar column in oktober 2018. "Ik had mij wel voorbereid op alle vrouwenhatende oude bejaarde rechtse mannen die alles uit de kast trekken om jou zo snel mogelijk weer van dat podium af te knikkeren. Maar het blééf maar terugkomen en doorgaan. Ik dacht: waarom doe ik dit eigenlijk nog."

Noort heeft zichzelf vaak afgevraagd waar al die onlinehaat toch vandaan kwam. "Als je als vrouw een mening hebt, is dat natuurlijk al irritant", stelt ze. "Maar als je je dan ook nog niet gedraagt volgens de regels waar een vrouw van vijftig zich naar zou moeten gedragen, dan kunnen die mannen dat niet aan. Als ik een ander soort vrouw was geweest, had ik dit probleem veel minder gehad." Vooral columns over seksueel wangedrag wekten veel woede op bij mensen die meenden haar online te moeten belagen met hatelijke kanonnades.

De auteur legde in haar laatste column in februari 2022 uit dat zij zich terugtrok vanwege de grote stroom van onverdraagzaamheid die zij elke keer over zich heen kreeg. Om die reden las Noort ook al enkele jaren geen reacties meer op Twitter. "Ik heb altijd gezegd dat ik mij nooit de mond zou laten snoeren door de haat, en daar blijf ik bij", schreef ze in haar laatste bijdrage aan het AD. "Maar ik merkte dat ik steeds meer aarzeling voelde bij het schrijven en steeds vaker op zaterdagochtend wakker werd met buikpijn, in afwachting van de haattsunami."