Satellieten Eb en Vloed neergestort op maan

PASADENA (ANP) - De twee Amerikaanse satellieten Eb en Vloed (Ebb en Flow) hebben hun missie maandag op destructieve wijze volbracht. De satellieten stortten met een snelheid van ruim 6.000 kilometer per uur neer op de maan, die ze het afgelopen jaar hadden onderzocht.

Ruimtevaartorganisatie NASA meldde dat de geplande crash goed is verlopen. De plaats waar de apparaten zijn ingeslagen heeft NASA daarna vernoemd naar astronaute Sally K. Ride, die in 1983 de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte werd.

Eb en Vloed hebben de zwaartekracht van de maan in kaart gebracht en daarnaast duizenden foto's gemaakt die onder meer door het onderwijs worden gebruikt. Met de informatie die ze hebben verzameld, kunnen wetenschappers bepalen welke materialen er onder het maanoppervlak zitten.

Hun missie zat erop en de brandstof was bijna op, vandaar dat NASA besloot ze te laten neerstorten. ,,We zullen onze maantweeling missen, maar de wetenschappers zeggen mij dat het jaren zal duren om alle geweldige data die ze hebben verzameld te analyseren'', zei projectmanager David Lehman. ,,Dat was per slot van rekening de reden om naar de maan te gaan.''