Scarlett Johansson: Marvel-personage te veel geseksualiseerd

Black Widow uit het Marvel-universum is in het verleden te veel geseksualiseerd. Dat stelt haar vertolker Scarlett Johansson in een interview met Collider.

"Er is een hoop veranderd, die hyperseksualisering zoals je dat zag in Iron Man 2, daar zijn we vanaf gestapt", aldus de actrice over één van de eerder films waarin haar personage Natasha Romanoff/Black Widow te zien was. "Als je nu terugkijkt op Iron Man 2, het was fun en er zaten geweldige momenten in, maar het personage wordt zo geseksualiseerd, alsof ze een ding is."

Johansson herinnert zich een moment in die film waarop Tony Stark, gespeeld door Robert Downey jr., Natasha als een soort object omschrijft. "En misschien voelde dat toen zelfs als een compliment", zegt ze in het interview, dat in 2019 plaatsvond maar vanwege het uitstel van de release van film Black Widow nu pas gepubliceerd is. "Omdat ik daar toen ook anders over dacht. Waarschijnlijk groeide in die tijd mijn eigenwaarde door dat soort uitspraken. Dat gebeurt vaak met jonge vrouwen. Totdat je je gaat realiseren wat je waard bent."

Ook dat is in deze tijden anders, vindt de actrice. "Mensen, jonge meisjes in het bijzonder, krijgen nu veel positievere boodschappen te horen. Het is geweldig om die shift mee te maken, nu de andere kant te zien terwijl je ook onderdeel bent van het oude verhaal. Het is vooruitgang, en dat is cool."