Scarlett Johansson uit kritiek op ‘seksistische’ persorganisatie

Scarlett Johansson heeft zich in een statement fel uitgesproken tegen de 'seksistische' Hollywood Foreign Press Agency (HFPA), de organisatie van journalisten en fotografen die verslag doet van de Amerikaanse entertainmentindustrie voor media buiten de VS. De actrice is het - net als velen van haar collega's - oneens met het gebrek aan diversiteit en transparantie binnen de organisatie.

"Als acteur die een film promoot, wordt er van je verwacht dat je aanwezig bent bij persconferenties en awardshows. In het verleden betekende dit vaak dat je te maken kreeg met seksistische vragen en opmerkingen van bepaalde HFPA-leden die tegen seksuele intimidatie aan schuurden", zegt de Black Widow-actrice. "Om die reden heb ik jarenlang geweigerd deel te nemen aan die persconferenties."

Afgelopen tijd uitten meerdere acteurs - waaronder Scarlett's Avenger-collega Mark Ruffalo - protestgroepen en filmstudio's als Netflix en Amazon al kritiek op het gebrek aan diversiteit en transparantie binnen de persorganisatie. In reactie daarop opperde de HFPA donderdag al enkele voorstellen om de organisatie, waar momenteel geen enkele zwarte leden in zitten, uit te breiden.

Volgens Scarlett is de HFPA een organisatie die opgezet is door mensen zoals Harvey Weinstein - de voor seksueel misbruik veroordeelde voormalig filmproducent. Het doel was om aandacht voor de Oscars te genereren, waar volgens haar dan netjes naar werd geluisterd. "Tenzij er de nodige fundamentele hervorming plaatsvindt binnen de organisatie, vind ik dat het tijd is om een stap terug te doen van de HFPA en te focussen op het belang en de kracht van eenheid binnen onze vakbonden en de industrie als geheel."