Schaatsbondscoach Coopmans naar ziekenhuis na harde val op ijs

SALT LAKE CITY (ANP) - Bondscoach Jan Coopmans van de Nederlandse schaatsploeg is tijdens de training voor de wereldbeker langebaan in Salt Lake City hard ten val gekomen op de ijspiste. Volgens schaatsen.nl, een website onder beheer van schaatsbond KNSB, is de 64-jarige Limburger met zijn achterhoofd op het ijs terechtgekomen nadat hij van achteren was aangereden door een Poolse schaatsster. Coopmans was even buiten bewustzijn, maar snel weer bij kennis. Hij is voor nader onderzoek naar een ziekenhuis in de Amerikaanse stad gebracht.

"Dit was een serieuze klap", laat Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, weten op de website. Hij vreest dat Coopmans mogelijk een zware hersenschudding heeft opgelopen. De Wit zag de botsing van dichtbij gebeuren.

"Gelukkig waren er heel snel allerlei hulpverleners ter plaatse. De fysiotherapeut van Team Zaanlander verleende direct assistentie, onze bondsarts Rik van der Kolk schoot er op af en ook veel schaatsers wilden Jan oppakken. Het was geen fijn beeld. Jan heeft in het ziekenhuis verschillende onderzoeken ondergaan. Het is nog afwachten wat hij precies heeft opgelopen", aldus De Wit.

Coopmans is bij de KNSB verantwoordelijk voor de ploegonderdelen, waaronder de ploegachtervolging, de massastart en de teamsprint.