Schaatscoach De Wit van Japan onderging quarantaine schuldbewust

BEIJING (ANP) - Dertien dagen zat bondscoach Johan de Wit van de Japanse schaatsploeg in quarantaine na zijn positieve coronatest in China, totdat hij zondag eindelijk het quarantainehotel mocht verlaten. Hij was net op tijd om in de schaatshal van Beijing zijn pupil Miho Takagi zilver te zien winnen op de olympische 500 meter. De 'opsluiting' die daaraan voorafging, was volgens De Wit geen pretje.

De coach zat op dezelfde vlucht als de eerste lichting van TeamNL die op 26 januari van Amsterdam naar Beijing vloog, maar hij verbleef niet in de buurt van de Nederlandse equipe. Enkele dagen na aankomst bleek zijn dagelijkse coronatest positief en dus moest De Wit in isolatie, totdat hij meerdere negatieve tests op rij kon overleggen.

De bondscoach van Japan kon zich dat naar eigen alleen zichzelf aanrekenen. "Ik heb een verantwoordelijke baan en moet me verantwoordelijk gedragen. Ik dacht dat ik dat deed en toch heb ik corona gekregen. Ik kan niemand anders dan mezelf aanwijzen die daar schuld aan heeft."

Langdurig

De 42-jarige Noord-Hollander baalde er vooral van dat de isolatie zo lang duurde. "Op een gegeven moment gingen de testen de goede kant op, maar dan was het een dag later weer minder en moet je opnieuw gaan tellen met testen die goed zijn. Het maakt je ook onzeker. Wat als ik morgen weer een slechte test heb? Je zit ergens in China in een hotel en je hebt geen idee waar je bent. Dan vraag je je wel af of je nog thuis gaat komen."

Kritiek op de omstandigheden heeft De Wit ook, bijvoorbeeld dat het meer dan vier uur duurde totdat hij werd opgehaald toen hij het quarantainehotel eenmaal mocht verlaten. Verder heeft hij de quarantaine vooral geaccepteerd en draagt hij het als zijn eigen schuld, vooral ook voor zijn team. "Ik had op het ijs moeten staan en ik stond er niet", aldus De Wit.

Data

De bondscoach hoopt dat hij nog iets aan het team heeft kunnen bijdragen vanuit zijn hotelkamer. "Ik heb geprobeerd dingen via de computer te doen, maar dat was technisch ook nog behoorlijk moeilijk", zo doelt hij op de internetbelemmeringen in China. "Ik had ook maar 1 gigabyte aan data per dag. Daar ben je zo doorheen."

De Japanse schaatssters plaatsten zich zaterdag zonder de bondscoach met de beste tijd voor de halve finales van de ploegachtervolging, het onderdeel waarop ze hun olympische titel verdedigen. Maandag leidde De Wit de training weer. "Miho leek vleugels te krijgen op de 500 meter. Dat vond ik heel mooi, ontroerend. Misschien dat mijn terugkeer extra vleugels geeft. Als dat zo is, draag ik daar graag aan bij."