Schaatser Bosker met overtuiging naar tweede allroundtitel

HEERENVEEN (ANP) - Schaatser Marcel Bosker is volgens verwachting voor de tweede keer Nederlands kampioen allround geworden. De 25-jarige schaatser van Jumbo-Visma begon met een grote voorsprong aan de afsluitende 10 kilometer en hield voldoende van die marge over. Het zilver was voor Beau Snellink, Kars Jansman greep het brons.

Bosker mocht op de 10 kilometer 19 seconden verspelen op Tjerk de Boer en 24 seconden op Snellink, nadat hij eerder op de dag de 1500 meter had gewonnen in 1.46,60. Snellink zorgde er met een persoonlijk record van 12.58,29 voor dat Bosker geenszins rustig aan kon doen. Met 13.13,38 eindigde Bosker op de 10.000 meter als derde achter zijn ploeggenoten Snellink en Jansman.

Voor Bosker is het zijn tweede allroundtitel. Hij werd in 2018 ook Nederlands kampioen. Daarna eindigde hij drie keer op rij als tweede.

China

Patrick Roest, de kampioen van vorig jaar, ontbrak net als vrijwel alle andere schaatsers die naar de Winterspelen gaan. Bosker deed als een van de weinige olympiërs wel mee aan de NK allround. De schaatser verklaarde dat hij dat vooral deed om nog eens een 1500 meter te rijden, de afstand waarvoor hij is aangewezen om te starten op de Olympische Spelen in China. Bosker komt daar ook in actie op de ploegachtervolging.

Bosker was net als Roest al zeker van deelname aan de WK allround in maart in de Noorse stad Hamar. Snellink mag zich als nummer 2 van de NK ook gaan voorbereiden op zijn debuut op de WK allround. De 20-jarige schaatser reist eerst nog als reserve mee naar de Olympische Spelen.