Schaatser Krol ook nog steeds snel op 1500 meter

HEERENVEEN (ANP) - Thomas Krol heeft in Thialf bewezen dat hij ook op de 1500 meter nog steeds tot de wereldtop behoort. De 28-jarige schaatser van Jumbo-Visma pakte bij de wereldbeker in Heerenveen goud met een sterke tijd van 1.43,24. Daarmee bleef hij maar net boven het baanrecord (1.43,00).

Krol reed in Thialf de tweede tijd ooit op de schaatsmijl. Hij won voor de derde keer in zijn loopbaan een wereldbekerrace op de 1500 meter.

Krol maakte vorig weekeinde in Heerenveen ook al veel indruk bij de EK sprint. Met uitstekende tijden op de 500 en 1000 meter veroverde Krol ook tot zijn eigen verbazing voor de eerste keer de Europese titel in deze discipline.

De eerste vijf plaatsen op de 1500 meter waren voor de Nederlandse deelnemers. Achter Krol eindigde Europees allroundkampioen Patrick Roest op ruime afstand als tweede (1.44,45). Het brons ging naar olympisch en wereldkampioen Kjeld Nuis (1.44,66).

Wesly Dijs haalde met een persoonlijk record van 1.44,69 het podium net niet. Louis Hollaar reed eveneens een persoonlijke toptijd en eindigde met 1.45,07 als vijfde.

"Ik maakte nog wel wat kleine foutjes, maar verder was het een heel goede race", concludeerde Krol bij de NOS voldaan. "De 1500 meter blijft echt mijn terrein en dat geldt ook voor de 1000 meter, maar de EK sprint is mijn domein zeker niet. Voor mij was het daarom ook super verrassend dat ik Europees sprintkampioen werd. Maar de WK afstanden komende maand zijn natuurlijk het belangrijkste. Dat is het enige toernooi dat echt telt voor mij."