Schaatsers op 500 meter in middenmoot, diskwalificatie Otterspeer

SALT LAKE CITY (ANP) - De schaatsers hebben bij de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City op de tweede 500 meter genoegen moeten nemen met plekken in de subtop. Hein Otterspeer leek de beste Nederlander te worden, maar werd gediskwalificeerd. Kai Verbij werd met 34,31 negende.

De zege ging naar Wataru Morishige, die onder de 34 seconden dook: 33,99. Hij bleef daarmee de Rus Artem Arefjev (34,00) en wereldkampioen Laurent Dubreuil (34,05) uit Canada voor. De uitslag is onder voorbehoud omdat de Japanner Tatsuya Shinhama, die werd gehinderd, nog gaat overrijden.

Otterspeer bleef in zijn rit Nederlands kampioen Kai Verbij net voor en was met 34,26 0,1 seconde sneller dan twee dagen geleden. Zijn tijd was uiteindelijk echter niet geldig, omdat hij geen transponder om had. De Chinees Tingyu Gao, die afgelopen vrijdag met 33,96 de snelste tijd van het weekend had neergezet, startte vals en werd eveneens gediskwalificeerd.

Ontevreden

Dai Dai N'tab kwam tot 34,34. Dat was goed voor de tiende plaats. Merijn Scheperkamp wist zijn nieuwe toptijd van 34,48 van afgelopen vrijdag niet te verbeteren. Hij reed in zijn tweede 500 meter op de Utah Olympic Oval 34,53 en werd twaalfde.

Otterspeer vergat het tijdmetertje om zijn enkel te doen en daardoor volgt automatisch een diskwalificatie. Verbij die tegen hem reed, vond het zonde voor zijn tegenstander. "Het kan me zeker ook overkomen, daarom heb ik mijn trucjes dat ik dat niet vergeet", zei hij tegen de NOS.

Over zijn eigen rit was Verbij niet heel tevreden, al was hij sneller dan twee dagen geleden. "Ik was slecht weg en dan lig je meteen een metertje achter. Het is duidelijk, als ik niet snel open, kan ik niet winnen. Negende lijkt heel mooi, maar er moet nog heel veel gebeuren."