Schaatsers tellen in afzondering dagen tot vertrek naar China af

HEERENVEEN (ANP) - De meeste olympiërs vertrekken woensdag richting China en zijn blij dat ze daarmee het risico om een coronabesmettting in Nederland op te lopen achter zich laten. Veel schaatsers zaten in quarantaine in eigen huis of verblijven al weken in een hotelkamer. Zoals Ireen Wüst het eerder al verwoordde, is er vooral angst nu nog besmet te raken.

"Al die corona-ellende maakt het wel lastig", zei Marcel Bosker in Heerenveen, waar hij afgelopen weekend zijn tweede nationale allroundtitel pakte. Hij had zelf ook even getwijfeld of hij wel mee zou doen aan de NK en vermoedt dat de afmeldingen van olympiërs vooral waren uit angst een besmetting op te lopen. "Als je hier wint, maar niet naar de Spelen kan omdat je corona hebt opgelopen, heb je daar weinig aan."

De 25-jarige schaatser zit al ruim een week alleen thuis. "Ik ga nergens heen, ontmoet niemand en laat de boodschappen bezorgen." Zijn vriendin Melissa Wijfje, die afgelopen weekend derde werd op de NK allround, zit al meer dan een week in een hotel, ook al volgt zij als reserve voor Beijing hetzelfde regime. "Zij bereidt zich liever op die manier voor. Ik heb het er voor over maar hoop dat het niet nog jaren doorgaat met die corona."

Playstation

Kjeld Nuis zegt vrienden in de afgelopen tijd alleen te hebben gesproken via zijn Playstation. "Dat is mijn ontsnapping aan saaie momenten." Alleen voor zijn zoontje heeft de tweevoudig olympisch kampioen een uitzondering gemaakt. "Hem niet zien kan ik niet", vertelde hij. "Hij gaat boven alles, maar hij moest wel eerst een testje doen."

Femke Kok zit al weken thuis 'in quarantaine' met haar ouders. "Zij werken vanuit huis en zo hoef ik niet in een hotel", zei de sprintster die de NK sprint liet schieten, maar maandag nog een trainingswedstrijd rijdt. Kok beaamt dat ze al zeker een maand niet meer in een publieke ruimte is geweest. "Als we straks in China zijn, waar iedereen dagelijks wordt getest, ga ik me wel veiliger voelen." In de gesloten bubbel in het olympisch dorp is de kans op besmetting kleiner.

Angst uitzetten

Merel Conijn kon de spanning over coronabesmettingen er nog even niet bij hebben. De 20-jarige Edamse is aangewezen als reserve en moet ook mee in de hele voorbereiding. "Daarvoor werden al heel veel testen afgenomen bij de ploeg, nu nog iets meer", zegt ze. "De angst om niet besmet te raken moest ik wel even uitzetten, zo ver dat kan. Stress is niet bevorderlijk voor de wedstrijd en ik moest eerst nog rijden." Dat lukte. Ze werd zondag voor het eerst Nederlands kampioen allround. "Vanaf maandag bereid ik me echt voor op mijn vertrek."