Schaatsster De Jong: dit was een heel mooi toernooi

HEERENVEEN (ANP) - Na een doorwaakte nacht in het hotel in Wolvega kwam het met schaatsster Antoinette de Jong op de slotdag van de EK allround toch nog goed. "Ik had zaterdag best veel stress", bekende de 25-jarige Friezin, die dankzij twee sterke races op zondag (eerste op de 1500 en derde op de 5000 meter) haar Europese titel wist te prolongeren. "Daarom was ik vandaag kort na afloop best even emotioneel. Maar nu ben ik vooral heel erg blij."

De Jong liet zaterdag op de 3000 meter in een rommelige rit veel liggen (derde in 4.02,19). "Ik toonde te weinig durf op die afstand", blikte de kopvrouw van Jumbo-Visma terug. "Daar lag ik daarna wakker van. Ik heb lang liggen nadenken over hoe het wel moest. Geen technische fouten maken, lef tonen en laten zien wat je kan. Dat was mijn plan voor de tweede EK-dag en dat is gelukkig goed uitgekomen."

De Jong mocht op de afsluitende 5000 meter bijna 10 seconden verliezen op Irene Schouten, een vakvrouw op de langere afstanden. Dankzij een moedig begin van de klassementsleidster en een sterk middenstuk kon de ervaren marathonschaatsster haar verwachte aanval niet tijdig plaatsen. "Ik wist dat ik de eerste stap moest zetten en ging daarom hard van start", legde De Jong uit.

"Ik wilde Irene onder druk zetten in plaats van dat ik achter haar aan zou moeten rijden. Dat lukte uitstekend. Alleen in de laatste twee ronden moest ik haar laten gaan. Dat ik slechts 2 seconden op haar heb toegegeven, stemt me heel tevreden. Ik heb nu wel lef getoond. Voor mij was dit een heel mooi toernooi."