Schaatsster De Jong wint NK sprint, Wüst gediskwalificeerd

HEERENVEEN (ANP) - Schaatsster Michelle de Jong heeft voor het eerst in haar carrière de Nederlandse sprinttitel veroverd. De 22-jarige Friezin van Reggeborgh bleef na vier afstanden ploeggenote Marrit Fledderus voor. Ireen Wüst, die na de eerste dag leidde, werd op de afsluitende 1000 meter gediskwalificeerd.

De Jong kwam tot 1.16,01 op de afsluitende 1000 meter en werd daarmee tweede, nadat Ireen Wüst na het hinderen van De Jong op de kruising uit de uitslag werd gehaald. De zege op de 1000 meter ging naar Jorien ter Mors in 1.15,84.

Met haar eerste titel volgt De Jong Jutta Leerdam op, die zich zaterdag met het oog op de Olympische Spelen uit voorzorg afmeldde. Ook haar ploeggenote Femke Kok sloeg de NK sprint over.

Voorsprong

In het klassement had De Jong een ruime voorsprong op Marrit Fledderus. Helga Drost werd derde voor Ter Mors en Dione Voskamp. De Jong verdient met haar zege een startbewijs voor de WK sprint in Hamar in maart. Leerdam en Kok waren daarvoor al geplaatst.

Ter Mors sloot haar succesvolle carrière in stijl af met de winst op deze 1000 meter, de afstand waarop ze op de Spelen in Pyeongchang in 2018 olympische goud pakte. Die titel kan ze niet verdedigen, nadat ze zich op het olympische kwalificatietoernooi niet wist te plaatsen voor de Spelen van Beijing. Ter Mors won in haar carrière drie olympische titels en veroverde ook drie wereldtitels.