Schaatsster Leerdam stelt nationale sprinttitel veilig op 1000 m

HEERENVEEN (ANP) - Schaatsster Jutta Leerdam heeft voor de tweede keer in haar loopbaan de Nederlandse titel op de sprintvierkamp veroverd. De 22-jarige Westlandse sloeg toe op de afsluitende 1000 meter. Ze zegevierde in een tijd van 1.14,13 minuten.

Dat was ruim voldoende om klassementsleidster Femke Kok van de eerste plaats te verdringen. De Friese winnares van de eerste drie afstanden reed nog wel de tweede tijd, maar gaf met 1.15,53 veel te veel toe. Kok mocht op de tweede 1000 meter slechts 0,31 seconde op Leerdam verliezen.

Suzanne Schulting pakte achter Kok brons in de eindstand. De olympisch shorttrackkampioene zette op de tweede 1000 meter de vierde tijd neer (1.15,77).

Startbewijs voor EK sprint

Leerdam verdiende met haar eindzege in het lege Thialf tevens een startbewijs voor de EK sprint half januari in Heerenveen. Twee seizoenen geleden veroverde de kopvrouw van Team Worldstream haar eerste Nederlandse titel op de sprintvierkamp.

Leerdam won begin deze maand al de Nederlandse titel op de 1000 meter.

Vijfvoudig olympisch kampioene Ireen Wüst, net hersteld van een blaasontsteking, belandde in het eindklassement op de zesde plaats.