Schiphol gebruikt rustige periode door corona voor onderhoud

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol gebruikt de terugval van het aantal vliegbewegingen en passagiers door de coronacrisis om klein onderhoud versneld uit te voeren. De luchthaven vond 180 werkzaamheden die in een periode van twee maanden uitgevoerd kunnen worden, omdat er nu ook overdag kan worden gewerkt zonder reizigers te hinderen.

De luchthaven wijst als voorbeeld op het onderhoud aan de voorrijweg. Dat werk stond voor het najaar gepland maar wordt naar verwachting al in mei opgeleverd. In het najaar kunnen nog afrondende werkzaamheden plaatsvinden, die geen verkeershinder veroorzaken. Andere projecten die naar voren worden gehaald, zijn de uitbreiding van het aantal security lanes, het onderhoud van de drinkwaterleiding en aan vliegtuigopstelplaatsen.

Een aantal grote renovaties, die meer tijd en geld kosten, wordt juist uitgesteld. Zo wordt de gunningsdatum voor de nieuwe terminal van juni verzet naar een latere datum. Schiphol benadrukt dat het in tijden van de coronapandemie kritisch naar zijn kosten moet kijken zodat er een goede balans is tussen investeringen en de toekomstige capaciteitsbehoefte.

Volgens Schipholbaas Dick Benschop kan het herstel van de luchtvaart nog jaren duren. Het aantal vliegbewegingen na de coronacrisis zal niet in een mum van tijd weer aan het huidige maximum van 500.000 zitten, benadrukte de topman recentelijk tegenover Trouw.