Scholen verbieden Squid Game-kostuums met Halloween

Diverse scholen in New York hebben kinderen verboden om met Halloween verkleed te gaan in kostuums gebaseerd op de Koreaanse serie Squid Game. Volgens CBS News zijn er zeker drie scholen die het verbod hebben afgekondigd vanwege de vermeende gewelddadige boodschap die de serie zou uitdragen.

"Het zou ongepast zijn voor leerlingen om een kostuum te dragen dat verbonden is met een gewelddadige boodschap", stelt een van de scholen in een verklaring. In Squid Game krijgen mensen met schulden de kans om veel geld te verdienen, door op leven en dood mee te doen aan kinderspelletjes. De serie is de grootste Netflix-hit in tijden.

Volgens Ierse media zouden er ook scholen in Dublin zijn die de kostuums hebben verboden. Op onder meer Amazon doen de pakken uit de serie het in aanloop naar Halloween heel goed. Online wordt veelvuldig de oproep gedeeld aan mensen die wel deze Koreaanse kostuums gaan dragen om ze niet te combineren met karikaturale Aziatische uiterlijke eigenschappen of grappig bedoelde accenten.

Overigens zijn veel experts het niet eens met de stelling dat Squid Game op welke manier dan ook geweld zou verheerlijken of uitlokken. Korea-expert Remco Breuker wees er onlangs in Op1 op dat veel westerse series minstens net zoveel geweld tonen. Hij waarschuwde ook dat 'de Aziatische cultuur' niet bestaat, omdat het werelddeel uit tientallen landen en honderden volken bestaat.