Scholz wil dat immigranten sneller Duitser kunnen worden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil dat immigranten sneller Duits staatsburger kunnen worden dan nu het geval is. Het is de bedoeling dat immigranten al na vijf jaar het staatsburgerschap kunnen krijgen, dat is nu nog na acht jaar.

In sommige gevallen moet dat volgens een wetsontwerp zelfs na drie jaar al mogelijk zijn, als iemand bijvoorbeeld bijzondere verdiensten heeft geleverd voor Duitsland. De drie regeringspartijen kwamen in het regeringsakkoord overeen dat de regels versoepeld zouden worden.

"Duitsland is eeuwenlang een land geweest waar mensen wegtrokken, maar sinds een aantal decennia is het voor veel mensen een land van hoop geworden. Het land heeft betere regels nodig voor de inburgering van al deze mooie mensen", aldus de bondskanselier. "Veel van deze mensen hebben bijgedragen aan de sterke Duitse economie."

"Veel mensen wonen hier al heel lang en hebben hier kinderen en kleinkinderen. Het zou goed zijn als zij het staatsburgerschap kunnen krijgen", zei Scholz in een videoboodschap.