Schotland morele winnaar in onbeslist duel met Engeland in Londen

LONDEN (ANP) - In de moeder aller derby's hebben Engeland en Schotland gelijkgespeeld. Op Wembley bleef het 0-0, hetgeen kan worden gezien als een morele overwinning voor de Schotten. Zij behaalden daarmee hun eerste punt op het Europees kampioenschap voetbal en mogen blijven hopen. Engeland hoeft zich nog niet al te veel zorgen te maken, het land versloeg eerder Kroatië (1-0).

Het was de 115e ontmoeting tussen beide landen. De eerste 'clash' vond plaats in 1872 in Glasgow, dat was bovendien de eerste internationale voetbalwedstrijd ooit. Het historische duel eindigde in 0-0.

Als Schotland wint van Engeland is het jaar geslaagd, zo lieten de fans vooraf weten. Een eventuele volgende ronde op het EK is verder bijzaak. In de laatste 35 jaar won Schotland slechts eenmaal van de grote rivaal, die ze - naar eigen zeggen - vroeger het voetballen nog hebben geleerd.

Meer kwaliteit

Vooraf bestond er op Wembley geen twijfel over dat Engeland aanmerkelijk meer kwaliteit heeft. Met voetballers als Marcus Rashford, het talent van Manchester United, zelfs op de bank. De Schotten gooiden hun ziel en zaligheid in de strijd, maar hebben slechts enkele topspelers. Zoals bijvoorbeeld Andrew Robertson van Liverpool, Scott McTominay van Manchester United en de jonge Billy Gilmour van Chelsea.

Engeland begon goed in eigen huis en kreeg binnen enkele minuten grote kansen. Geheel vrijstaand kopte centrale verdediger John Stones op de lat. Voormalige speler van Vitesse Mason Mount tikte de bal net naast. De Schotten echter speelden zonder schroom, durfden er voor te gaan, gaven de tegenstander weinig ruimte. En kregen kansen, voor Stephen O'Donnell, voor Lyndon Dykes. Maar in de stromende regen bleef het 0-0.