Schotse nationalisten lijken flink te gaan winnen

EDINBURGH (ANP) - De Schotse nationalisten (SNP) van premier Nicola Sturgeon lijken af te stevenen op een grote overwinning bij de regionale parlementsverkiezingen. Bij een duidelijke zege komt een nieuw referendum over onafhankelijkheid dichterbij. Op basis van de geleidelijk binnenkomende uitslagen zei Sturgeon er vertrouwen in te hebben dat ze aan de macht blijft, maar ze noemde het behalen van een absolute meerderheid veel moeilijker.

De SNP veroverde zetels op de conservatieven en Labour, melden Britse media. Zo ging het kiesdistrict Ayr naar de partij van Sturgeon, die wil dat Schotland weer deel uitmaakt van de Europese Unie. Het conservatieve Ayr gold als een van de belangrijkste doelwitten van de SNP. Sturgeon zelf behield haar zetel in Glasgow en versloeg de Schotse Labour-leider.

De SNP wil het referendum over Schotse afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk eind 2023 houden. Maar de Britse premier Johnson heeft al gezegd de raadpleging niet toe te staan. Bij het vorige referendum in 2014 stemde 55 procent voor verblijf in het VK, maar dat was voor de brexit. De meeste Schotten waren tegen het Britse vertrek uit de Europese Unie.

De definitieve uitslag wordt in de loop van zaterdag verwacht.