Schrijver Gooische Vrouwen: Beatrijs was een bron van inspiratie

Frank Houtappels, de schrijver van hits als Gooische Vrouwen en 't Schaep met de Vijf Pooten, herdenkt op Twitter columnist en etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema. Dagblad Trouw, waar ze meer dan twintig jaar de column Moderne Manieren voor schreef, meldde vrijdag dat zij eerder deze week overleed aan de gevolgen van kanker.

"Ik schrik hiervan", schrijft Houtappels. "Ik las haar altijd, en kon op haar website eindeloos doorklikken op een beschreven onderwerp. Vond haar geestig en scherp. Een bron van inspiratie voor karakters en situaties. Vaak hardop aan elkaar voorgelezen hier. Wat jammer. RIP mevrouw Ritsema."

In Moderne Manieren behandelde Ritsema op humoristische wijze vragen over sociale omgang. Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan noemt Ritsema "van grote betekenis voor de krant en de lezers. Ze was zeer geliefd, ook om haar soms heel bijzondere, tegendraadse adviezen." Volgens Van der Laan kreeg Trouw vaak van lezers terug dat de adviezen van Ritsema op zaterdagochtend aan het ontbijt tot discussie leidden. "Haar adviezen stemden tot nadenken en tot het vinden van oplossingen. Haar adviezen weerspiegelden de tijdgeest."