Schutter Noorse moskee bekent aanval

OSLO (ANP) - De 21-jarige man die vorige week zaterdag zwaarbewapend een Noorse moskee binnendrong, heeft zijn daad bekend. Dat heeft officier van justitie Pal-Fredrik Hjort Kraby vrijdagavond laat meegedeeld na een meer dan vier uur durend verhoor. Hij heeft echter formeel geen schuld bekend aan moord en het plegen van een terreurdaad, aldus de aanklager. Eerder wenste de verdachte niets te verklaren.

De Noor wordt ervan verdacht het islamitisch centrum in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, met zeker twee vuurwapens te zijn binnengedrongen en ook te hebben geschoten. Daarna werd hij overmeesterd door een 65-jarige man, die lichtgewond raakte. De jonge Noor zou een extreemrechts motief hebben.

Hij wordt ook verdacht van de moord op zijn stiefzus, de 17-jarige Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Haar lichaam is enkele uren na de aanval aangetroffen in een woning. Kraby vertelde de Noorse zender NRK dat "de vrouw mogelijkerwijze wist wat hij van plan was en de aanslag probeerde te verhinderen".

De man filmde zelf de aanval, maar de videobeelden zijn niet via internet uitgezonden. Dat gebeurde eerder dit jaar wel bij een vergelijkbare aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij 51 mensen om het leven kwamen. Daar deelde een schutter die twee moskeeën aanviel beelden van het bloedbad live via sociale media.