Sector ‘gigantisch geschrokken’ door vondst vogelgriep Zeewolde

VEENENDAAL (ANP) - Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is "gigantisch geschrokken" door de vondst van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeewolde. "Een ruiming is een verschrikking voor de dieren en het bedrijf", zegt hij. Oplaat vindt het goed dat er een landelijke ophokplicht is ingesteld door demissionair minister Schouten van Landbouw om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. LTO Nederland sluit zich aan bij de woorden van de NVP en laat weten mee te leven met het getroffen bedrijf.

Een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "De vogelgriep komt met de vogeltrek", zegt Oplaat. "We nemen als sector al veel maatregelen qua hygiëne en daar houdt iedereen zich heel strikt aan. Maar als kippen buiten lopen is er altijd een risico dat dit kan gebeuren."

Volgens de NVP worden pluimveebedrijven binnen een straal van drie kilometer nu gescreend op de ziekte. De organisatie laat weten dat er vijftien bedrijven en een broederij in het toezichtgebied zitten.

Een eerdere ophokplicht werd begin juli opgeheven voor het hele land. In veel regio's moesten commerciële kippenboeren maandenlang hun pluimvee binnenhouden.