Sector wil volgende week duidelijkheid over eendaagse festivals

De evenementensector wil dat uiterlijk volgende week duidelijk wordt of eendaagse festivals en meerdaagse festivals zonder camping na 13 augustus mogen doorgaan. De Alliantie van Evenementenbouwers doet die oproep nu maandag bekend werd dat meerdaagse festivals met camping zeker tot 1 september zijn verboden.

Het kabinet is vooralsnog van plan op 13 augustus te laten weten wat de daarna geldende maatregelen zullen zijn. Dat komt voor de sector te laat. "Je kunt niet op vrijdagavond zeggen dat een evenement op zaterdag kan doorgaan. Dat gaat gewoon niet. Wij zijn geen sector die een open- of gesloten bordje op de deur kunnen hangen. Er is veel meer tijd nodig voor de voorbereiding", zo vertelt Ahoy-directeur Jolanda Jansen, woordvoerder van de alliantie, aan het ANP.

Ook voor meerdaagse festivals vanaf september moet er snel duidelijkheid komen. "Die moeten dat vanwege de voorbereidingen ook al midden augustus horen. Laat ze niet bungelen."

De alliantie voerde de afgelopen weken intensief overleg met de overheid. Dat blijft de organisatie doen. Toch blijft het besluit om meerdaagse festivals tot 1 september te annuleren dubbel. "Het is natuurlijk erg jammer voor alle bezoekers, medewerkers en artiesten en we zijn een sector die werkt met het credo The Show Must Go On. Maar we zijn ingehaald door de realiteit." Ook was het volgens Jansen niet meer haalbaar om op zo'n korte termijn een "veilig en kwalitatief" meerdaags evenement neer te zetten waarbij bezoekers ook meermaals zouden moeten worden getest.