Senaat VS keurt militair hulppakket Oekraïne van 40 miljard goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Senaat heeft een militair hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar (zo'n 38 miljard euro) goedgekeurd om Oekraïne te steunen. Dat land is in oorlog met Rusland. Eerder stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden al in met het voorstel.

Het voorstel kreeg veel steun in de Senaat. De Amerikaanse senatoren stemden met 86 stemmen voor en 11 tegen. De tegenstemmers waren allemaal Republikeinen. President Joe Biden hoeft de wet nu alleen nog te ondertekenen.

Het totaal van 40 miljard dollar komt neer op ruim 5 procent van het totale Amerikaanse defensiebudget (782 miljard dollar). Het nieuwe pakket is exclusief de 4,5 miljard dollar aan "veiligheidshulp" die de VS sinds het aantreden van de regering-Biden aan Oekraïne hebben gegeven. Ongeveer 3,8 miljard dollar daarvan is gegeven sinds de Russische invasie op 24 februari.

Nu worden voor zo'n 11 miljard dollar aan wapens en uitrusting rechtstreeks vanuit Amerikaanse militaire voorraden aan Oekraïne overgedragen. Het pakket omvat ook bijna 20 miljard dollar voor het ministerie van Defensie. Het Pentagon gaat dat geld grotendeels gebruiken om het Oekraïense leger te bewapenen. Nog eens 3,9 miljard dollar wordt vrijgemaakt voor meer troepeninzet en andere militaire operaties in Europa om de NAVO te versterken. De Amerikanen hebben nu voor ruim 50 miljard dollar aan steun toegezegd.