Senaat wil verlaging extraatje AOW’ers straks terugdraaien

DEN HAAG (ANP) - Een opmerkelijke stemming in de Eerste Kamer: een meerderheid van de senaat wil dat het extraatje voor AOW'ers, dat per 1 januari flink wordt verlaagd, toch weer omhooggaat. De inkomensondersteuning voor gepensioneerden (IOAOW) gaat van maandelijks 28 euro naar 5 euro, omdat de AOW zelf flink omhooggaat. Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) kreeg een meerderheid voor zijn voorstel om die regeling vanaf 1 juli weer te verhogen naar het oude bedrag.

De AOW stijgt per 1 januari mee met het minimumloon, dat 10 procent omhooggaat. Eerst wilde het kabinet deze koppeling nog loslaten. Maar de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, verzette zich hier al eerder tegen. Vanwege de hoge prijzen besloot het kabinet eerder dit jaar de AOW toch te laten meestijgen.

Tegenover de stijging van de oudedagsvoorziening, verlaagt het kabinet de inkomensondersteuning. Vanaf 2025 moet de inkomensondersteuning helemaal verdwijnen. Wat het kabinet gaat doen nu de Eerste Kamer de verlaging na een half jaar weer wil terugdraaien, is nog niet bekend.