Senator voor Democratische Partij wordt onafhankelijk

PHOENIX (ANP) - Een voor de Democratische Partij gekozen 46-jarige senator uit Arizona heeft laten weten dat ze met onmiddellijke ingang een onafhankelijk lid van de Senaat is. Kyrsten Sinema vindt naar eigen zeggen dat de nationale partijen met hun rigide bureaucratie en door het in hokjes plaatsen van mensen en groepen verdeeldheid zaaien. Ze verliezen zo contact met de kiezers en de grondwet is volgens haar in gevaar.

Ze breekt daarom met de Democratische Partij, maar stelt dat dit bij stemmingen politiek gezien geen grote breuk hoeft te zijn. De Democraten hebben op basis van de jongste verkiezingen, Sinema meegerekend, een meerderheid van 51 van de 100 zetels. Dat is inclusief twee senatoren die Democratisch stemmen, maar geen lid van de partij zijn (Angus King en Bernie Sanders).

Sinema's vertrek uit de partij lijkt ingegeven door een afkeer van radicale stromingen in de partij, maar ook van die in de Republikeinse Partij. In beide partijen staan leiders volgens Sinema onder grote druk en staan willoos toe dat de luidste, meest extreme boodschappen de agenda's van de partij bepalen.