Seoul verbiedt kelderwoningen uit film Parasite na noodweer

Nadat minstens vier mensen in kelderwoningen zijn verdronken na noodweer is Seoul voornemens om dergelijke woningen, die grote bekendheid kregen door de Oscar-winnende film Parasite, uit te bannen. De Zuid-Koreaanse hoofdstad overweegt ook om de bouw van deze ondergrondse en semi-ondergrondse huizen te verbieden, staat in een verklaring van de regering.

Huiseigenaren krijgen tien tot twintig jaar de tijd om deze zogenoemde banjiha te sluiten. In 2020 zou zo'n 5 procent van alle huizen, ongeveer 200.000, in de stad een kelderwoning zijn.

In Seoul en omgeving viel begin deze week een recordhoeveelheid regen, waardoor overstromingen en aardverschuivingen ontstonden. Onder meer woningen, winkels, metrostations en wegen liepen onder water. Het noodweer heeft aan zeker elf mensen het leven gekost, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Drie familieleden verdronken nadat hun kelderwoning onder water was gelopen. Ook een vrouw van in de vijftig die in een soortgelijke woning woonde, kon niet op tijd vluchten voor het opkomende water.

In de Zuid-Koreaanse film Parasite uit 2019 wonen de hoofdpersonen ook in een dergelijke kelderwoning, die daar symbool staat voor de inkomensongelijkheid in Zuid-Korea. De film van regisseur Bong Joon-ho won vier Oscars, waaronder die voor beste film. Ook werd de film bekroond met een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Parasite gaat over een arm gezin dat op slinkse wijze een plek weet te bemachtigen in het leven van een steenrijke familie.