Separatisten mogen cel uit voor ambtseed

MADRID (ANP/AFP) - Vijf gedetineerde Catalaanse politici die parlementszetels hebben bemachtigd, mochten dinsdag even de gevangenis verlaten. De mannen kunnen zo worden beëdigd als volksvertegenwoordigers.

Bij de verkiezingen op 28 april veroverden Oriol Junqueras, oud-vicepremier van de regio Catalonië, Josep Rull, Jordi Turull en Jordi Sànchez een zetel in het Spaanse lagerhuis, het Congres van Afgevaardigden. Raül Romeva werd gekozen als senator.

De mannen worden vervolgd vanwege hun betrokkenheid bij het uitroepen van de onafhankelijkheid in Catalonië in 2017. "Ze willen ons monddood maken en marginaliseren, maar via de stembus hebben we onze stem teruggekregen", schreef Junqueras eerder vanuit de gevangenis.

De Catalanen zijn vanuit de gevangenis met politievoertuigen naar de twee huizen van het parlement gebracht. Daar moeten ze trouw zweren aan de Spaanse grondwet. Rechtse partijen hebben al aangekondigd te willen voorkomen dat de Catalanen daadwerkelijk aan de slag gaan als parlementariërs.