Sex Pistols-zanger niet naar het songfestival

Het is Sex Pistols-zanger John Lydon niet gelukt om een ticket te bemachtigen voor het Eurovisie Songfestival in mei. De 67-jarige legde het in de strijd om de Ierse plek op het liedjesfestijn af tegen rockband Wild Youth.

Vrijdag streden zes bands en artiesten in een televisieshow om de eer Ierland te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar in Liverpool wordt gehouden. Het vierkoppige Wild Youth kwam als winnaar uit de bus met het nummer We Are One. De band uit Dublin scoorde al verschillende hits in Ierland en toerde eerder met onder meer Lewis Capaldi en Niall Horan.

Lydon, ook bekend als Johnny Rotten, deed mee met Public Image Ltd, de band die hij oprichtte nadat de Sex Pistols in 1978 uit elkaar gingen. Het nummer dat de band instuurde heet Hawaii en is "een liefdesbrief" aan Lydons vrouw die al tijden lijdt aan de ziekte van Alzheimer.

Ierland is het meest succesvolle land in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Het won een recordaantal van zeven keer, maar speelt inmiddels al jaren geen rol van betekenis meer. Sinds 2018 wist Ierland zich niet meer te plaatsen voor de finale.