SGP vindt blootprogramma voor kinderen te ver gaan

De SGP vindt het nieuwe NPO-kinderprogramma Gewoon. Bloot, waarin blote volwassenen te zien zijn, veel te ver gaan. De partij wil dat het kabinet voorkomt dat het programma straks op televisie is.

De NPO maakte donderdag bekend dat het met Gewoon. Bloot. kinderen wil laten zien dat er meer soorten lichamen zijn dan alleen maar de 'perfecte' lijven die ze in films en op sociale media zien. In het programma vragen kinderen vijf doodgewone - en bovenal poedelnaakte - mensen letterlijk het hemd van het lijf.

SGP-leider Kees van der Staaij noemt het plan van de NPO "bizar". "Alsof kinderen niet weten dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas. Hoe kom je erop?", zegt hij.

Van der Staaij vindt dat zulke zaken binnen het gezin moeten worden besproken. "Dat is als het goed is een veilige en beschermde omgeving." Volgens de politicus kan het programma ongemakkelijk zijn voor kinderen. "Dat zegt al genoeg. Kinderen vinden dat moeilijk. Dat is niet voor niks. Die beschermende drempel die er van nature is, moet je niet slopen. Ik hoop dat het kabinet dit plan van tafel laat halen."

De eerste uitzending van het programma staat gepland voor 21 maart. De serie, gebaseerd op het Deense Ultra Smider Tøjet, bestaat uit acht afleveringen.