Shell krijgt extra Britse energieklanten na omvallen concurrenten

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasbedrijf Shell heeft bij zijn Britse energieleverancier Shell Energy weer honderdduizenden nieuwe klanten gekregen. Shell werd door de Britse toezichthouder Ofgem aangewezen om de klanten van de energiebedrijven Pure Planet, Daligas en Colorado Energy over te nemen. Die gingen failliet als gevolg van de hoge prijzen voor gas en stroom.

In totaal waren de drie bedrijven goed voor 252.000 klanten. In september wees Ofgem Shell Energy al aan om de klanten van Green Supplier, met in totaal 255.000 huishoudens, over te nemen. Daarmee is het klantenbestand van Shell in minder dan een maand met haast 60 procent gegroeid.

Shell Energy moet ook de abonnementen van de klanten overnemen, wat betekent dat de toestroom van klanten waarschijnlijk voor verliezen zorgt. Dankzij moederbedrijf Shell heeft de energieleverancier wel meer financiële armslag. De stap naar de Britse consumentenmarkt kost Shell evenwel vooralsnog alleen maar geld. Vorig jaar leed de energieleverancier vanwege tegenvallende marktomstandigheden al een verlies van 138 miljoen pond, omgerekend ruim 163 miljoen euro. Desondanks wil Shell actief blijven op de consumentenmarkt. Ook in Nederland wordt het bedrijf actief als energieleverancier.

Door de hoge energieprijzen zijn sinds begin dit jaar al meerdere Britse energiebedrijven omgevallen. In de meeste gevallen gaat het om kleinere ondernemingen die hun klanten hadden gelokt met scherpe prijzen. Door de sterke prijstoenames lukte het hen niet meer om stroom en gas in te kopen die goedkoper was dan wat hun klanten betaalden en leden ze verliezen. De Britse krant The Guardian meldt maandag dat Goto Energy failliet is gegaan. Dat is het zestiende Britse energiebedrijf van het jaar dat bankroet is.