Shell zakt op Damrak na oproep opsplitsing en kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs werd het aandeel Shell donderdag lager gezet. Naast de kwartaalcijfers van het olie- en gasconcern verwerkten beleggers de oproep van de activistische aandeelhouder Third Point om Shell op te splitsen in een bedrijf dat zich bezighoudt met vervuilende fossiele brandstoffen als olie- en gas en een bedrijf dat juist inzet op schone hernieuwbare energie.

Shell behoorde met een min van 1,7 procent tot de grootste dalers bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het concern profiteerde in het derde kwartaal flink van de sterk gestegen olieprijzen en boekte een miljardenwinst. Investeerder Third Point, die met een recent verworven belang een van de grootste aandeelhouders van Shell is, verklaarde in een brief dat opsplitsing van het concern meer duidelijkheid zal verschaffen over de klimaatstrategie van het bedrijf.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 815,75 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 1057,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,4 procent. Parijs won 0,3 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste daler in de AEX. De eigenaar van de Mall of the Netherlands wist in het derde kwartaal opnieuw beter te presteren dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen. Beleggers hadden echter op meer gehoopt en stuurden het aandeel 3,6 procent lager.

In de MidKap kelderde Flow Traders 13 procent. De Amsterdamse flitshandelaar zag de handelsinkomsten afgelopen kwartaal flink dalen en boekte minder winst dan verwacht. Ook de resultaten van bodemonderzoeker Fugro (min 11 procent) en advies- en ingenieursbureau Arcadis (min 7 procent) konden beleggers niet bekoren.

AB InBev

In Brussel dikte AB InBev 7,6 procent aan. De grootste bierbrouwer ter wereld profiteerde afgelopen kwartaal van de heropening van de Europese horeca en verhoogde zijn verwachtingen. Concurrent Heineken won 3 procent in Amsterdam. Volkswagen zakte 2,9 procent in Frankfurt. De wereldwijde tekorten aan chips hebben duidelijk impact op de financiële resultaten van de Duitse autoproducent, die de omzet en het resultaat zag dalen in het derde kwartaal. Vliegtuigbouwer Airbus profiteerde van het herstel in de luchtvaartsector en schroefde zijn verwachtingen op. Het aandeel klom 3 procent in Parijs.

De euro was 1,1603 dollar waard, tegen 1,1592 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 81,87 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 83,84 dollar per vat.