Shovelbestuurder: ik heb hekje ‘vakkundig’ uit de grond getild

DEN HAAG (ANP) - Johan R. heeft vrijdag in de rechtbank toegegeven dat hij op 11 maart "vakkundig" het "beroemde" hekje in het Zuiderpark in Den Haag uit de grond heeft getild met zijn shovel om toegang tot het park te krijgen. Daar werd die dag een boerenprotest gehouden. Volgens R. was hij niet naar Den Haag gekomen voor "agressie of om dingen stuk te maken", maar "om een statement te maken voor boeren en burgers".

R. wordt verdacht van vernieling, verzet bij zijn aanhouding, mishandeling en bedreiging. Bij een eerdere zitting wraakte hij de rechtbank. Het verzoek om een andere rechter werd door de wrakingskamer afgewezen, ook kreeg R. een wrakingsverbod opgelegd. Aan het begin van de zitting op vrijdag zei de 60-jarige verdachte uit het Overijsselse Geesteren tegen de rechtbank dat hij die niet erkende. "Ik sta hier als vrij mens", zei R.

Volgens R. nam hij een "weloverwogen beslissing om het hekje aan de kant te zetten en later weer te herstellen". Dat zou inmiddels ook al gebeurd zijn door vrienden van R., beweerde hij.

Verzet

De verdachte werd kort na zijn actie aangehouden. Daarbij zouden twee agenten lichtgewond zijn geraakt. Volgens R. werd bij de aanhouding "excessief geweld gebruikt" en is hij "ontvoerd". "Ik ben van achteren neergesabeld en aangevallen door een groep Romeo's", zei R. "Ik ondervind nu nog dagelijks de zware en fysieke schade ervan."

Tijdens de zitting werden beelden vertoond van de aanhouding. Daarbij gebruikten agenten onder meer pepperspray en een wapenstok. Het verzet dat R. gepleegd zou hebben was volgens hem ter verdediging. "Ik heb absoluut geprobeerd om iets van mijn vrijheid terug te winnen en dat is niet gelukt." Hij zei zo gereageerd te hebben omdat hij ooit bedreigd was met een pistool. In reactie op de vertoonde beelden zei R.: "Dit doet pijn". Na de aanhouding zou R. in het politiebusje agenten bedreigd hebben. Zo zou hij gedreigd hebben de agenten thuis op te zoeken.

2800 euro

De zaak werd gevolgd door zo'n twintig sympathisanten vanaf de publieke tribune. Net als bij de vorige zitting was zijn advocaat aanwezig maar die kon R. niet bijstaan omdat hij niet gemachtigd was.

De gemeente Den Haag wil dat R. bijna 2800 euro betaalt voor het terugplaatsen van het hek en om schade aan het gras te herstellen.