Signify en AkzoNobel zetten AEX op kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht vooruit onder aanvoering van verlichtingsbedrijf Signify en verfmaker AkzoNobel. Ook op de andere Europese beurzen werden overwegend kleine winsten geboekt. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de bedrijfsresultaten. Ook werd uitgekeken naar de wekelijkse uitkeringsaanvragen, de winkelverkopen en de industriële productie in de Verenigde Staten. De cijfers die later op de dag naar buiten komen, zullen mogelijk meer inzicht geven in het herstel van de grootste economie ter wereld.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 0,2 procent op 713,78 punten. Signify en AkzoNobel klommen respectievelijk 1,9 en 1,5 procent. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1039,85 punten. Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,2 procent.

Staalmaker ArcelorMittal en verzekeraar Aegon sloten de rij in de AEX met minnen van ruim 1 procent. Bierbrouwer Heineken en olieproducent Shell kwamen met updates over hun klimaatdoelen. Heineken (plus 1,2 procent) wil vanaf 2030 al zijn bier brouwen op een CO2-neutrale manier. In 2040 moet ook de C02-uitstoot bij alle toeleveranciers zijn teruggebracht naar nul. Shell (min 0,6 procent) heeft zijn aandeelhouders gevraagd zich uit te spreken over de klimaatstrategie van het bedrijf. In 2050 wil Shell volledig klimaatneutraal zijn.

Avantium

Bij de kleinere bedrijven verloor Avantium 2,2 procent. Het chemieconcern haalde 28 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen. De aandelen werden met korting in de markt gezet. Chipleverancier RoodMicrotec wist afgelopen kwartaal flink te groeien dankzij de aanhoudend sterke vraag naar chips en werd bijna 8 procent hoger gezet.

Deliveroo zakte 1,8 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de handelsupdate van de Britse maaltijdbezorger, die vorig maand een teleurstellend beursdebuut maakte in Londen. ABB klom 3 procent in Zürich. Het Zwitserse industrieconcern verhoogde zijn verwachtingen na een sterk eerste kwartaal. In Parijs werden de kwartaalcijfers van het Franse reclamebureau Publicis Groupe (plus 3,5 procent) goed ontvangen.

Deutsche Wohnen

Vastgoedbedrijf Deutsche Wohnen profiteerde van het nieuws dat het Duitse constitutionele hof de maatregel van Berlijn om de huren in de stad te bevriezen als onwettig heeft bestempeld. Het aandeel won dik 3 procent in Frankfurt. Bierconcern AB InBev steeg 5 procent in Brussel dankzij een adviesverhoging door Barclays.

De euro was 1,1980 dollar waard, tegen 1,1973 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 62,84 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 66,29 dollar per vat.