Signify en Besi grootste dalers in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index gaf vrijdag flink terrein prijs onder aanvoering van verlichtingsconcern Signify en chipbedrijf Besi. De chip- en techbedrijven kregen rake klappen in navolging van de zware koersverliezen in de Amerikaanse techsector. De zorgen over snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank om de hard oplopende inflatie de kop in te drukken, hielden de markten in de greep. Hogere rentes zijn over het algemeen ongunstig voor risicovollere beleggingen als aandelen.

Tegenvallende resultaten van de Amerikaanse streamingdienst Netflix, een van de topfavorieten tijdens de coronapandemie, drukten eveneens op het beurssentiment. Het bedrijf haalde in het vierde kwartaal minder nieuwe abonnees binnen dan verwacht. Het aandeel duikelde 22 procent op de beurs in Frankfurt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,3 procent in het rood op 768,18 punten. De MidKap zakte 1,6 procent tot 1058,83 punten. Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,4 procent.

ArcelorMittal

Naast Signify (min 4,6 procent) en Besi (min 4,2 procent) behoorde ook staalproducent ArcelorMittal tot de grootste dalers, met een verlies van 4,1 procent. Telecomconcern KPN (min 1,2 procent) kampte met een adviesverlaging door UBS. Philips verloor 0,9 procent. Het zorgtechnologiebedrijf werd door ING van de kooplijst gehaald. Levensmiddelenconcern Unilever was de enige stijger met een plusje van 0,1 procent.

In de MidKap verloor luchtvaartcombinatie Air France-KLM 1,5 procent, na het nieuws dat KLM vluchten gaat annuleren vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel door coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. Flitshandelaar Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en was de enige stijger met een plus van 1,8 procent.

PostNL

PostNL daalde 0,5 procent. De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský heeft zijn belang in het postbedrijf verder uitgebreid tot 25 procent. Bij een belang van 30 procent moet de miljardair een overnamebod doen op de postbezorger, maar het blijft de vraag of hij dat echt wil. In Madrid kelderde Siemens Gamesa bijna 10 procent na een omzetalarm van de producent van windturbines. Eigenaar Siemens Energy zakte 12 procent in Frankfurt.

De euro was 1,1330 dollar waard, tegenover 1,1337 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen omlaag na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent minder op 84,07 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 86,94 dollar per vat.