Sinan Can was niet welkom in probleemwijken: het was zwaar

Sinan Can doorkruiste het Midden-Oosten voor diverse programma's maar zijn nieuwe serie over Europese probleemwijken was misschien nog wel moeilijker om te maken. "Ik moet eerlijk zeggen: het was best zwaar", zegt de programmamaker tegen het ANP.

Voor de vierdelige BNNVARA-serie Breuklijnen, Sinan in de banlieues van Europa, die maandag begint op NPO 2, ging Can naar vier kwetsbare wijken in Parijs, Londen, Stockholm en Brussel. Hij kwam er een jaar lang en zag met eigen ogen de armoede, criminaliteit en hoe lokale overheden hun handen van de bewoners aftrokken. Het filmen was met name zwaar door een groot wantrouwen van de bewoners, zegt Can. "Niet alleen in de overheid, maar ook naar de media. Die wijken worden ook al een paar decennia negatief geframed. Ze worden misdaadenclaves en no-go-zones genoemd of sharia- en jihadwijken. Noem maar op. Ze zitten daar niet te wachten op de media."

In Parijs werden Can en zijn cameraman Bruce Amende zelfs belaagd. "We zijn een paar keer bekogeld met stenen. Een keer dusdanig dat ze bijna de cameraman, met wie ik ook in Syrië ben geweest, raakten. Hij zei op een gegeven moment in een soort verzuchting: ik ga toch liever met jou naar Syrië toe dan dat ik hier in deze wijk film. Pas gaandeweg, toen we er vaker kwamen, werd het iets beter. De gemeenschap opende zich iets meer. Maar het bleef gewoon lastig werken."

Tegenkrachten

Bijzonder vond Can "de tegenkrachten" die nog altijd in sommige wijken actief waren. "Moedige mannen en vrouwen die niet opgeven. Die ene agent die tegen de klippen op denkt: 'ik geef niet op, ik probeer die wijk leefbaar te houden'. Die veerkracht en hoop heb ik ook gezien. Je vraagt je wel af hoe heeft het zover kunnen komen. Vaak komt dat doordat er geen visie is voor zo'n wijk of een concentratie van problemen die bij elkaar komen."

Can denkt dat ook in Nederland dergelijke wijken kunnen ontstaan als bijvoorbeeld wijkagenten of voorzieningen verdwijnen door bezuinigingen. "Dan kan dat zeker gebeuren. Gelukkig hebben wij nog niet dit soort wijken. Wel verpauperde of verloederde wijken maar niet in deze staat. Ik zie dit ook wel als een wake-upcall voor Nederlandse beleidsmakers. Kijk naar deze serie en zorg dat dit in Nederland niet gebeurt. Geef vooral niet op."