Sinds mobilisatie 200.000 Russen opgeroepen voor het leger

MOSKOU (ANP/AFP) - Sinds de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer dan 200.000 Russen opgeroepen voor het leger, zo heeft defensieminister Sergej Sjojgoe volgens Russische staatsmedia gezegd. Het is de bedoeling dat in totaal 300.000 mensen worden opgeroepen.

Bij de aankondiging van de mobilisatie twee weken geleden werd gezegd dat reservisten met ervaring zouden worden opgeroepen, maar al snel bleek dat ook mensen zonder ervaring, met gezondheidsproblemen en op leeftijd zich moesten melden. President Vladimir Poetin erkende vorige week dat de eerste Russische mobilisatie sinds de Tweede Wereldoorlog niet geheel vlekkeloos verliep en beloofde dat alle gemaakte fouten worden gecorrigeerd.

Naast een chaotische mobilisatie kampt Rusland ook met reservisten die het leger niet in willen. Mensen proberen te voorkomen dat ze naar Oekraïne worden gestuurd door onder meer naar het buitenland te vertrekken of zich te verstoppen voor de autoriteiten. De mobilisatie komt op een moment waarop het Russische leger in Oekraïne nederlagen lijdt. Oekraïense troepen zijn al weken bezig met een opmars.