Sjaak Bral begint show met seksdisclaimer

AMSTERDAM - Sjaak Bral begint zijn nieuwe theatershow met een waarschuwing: “het wordt een expliciete voorstelling”. Voor Sex met Sjaak dompelde de cabaretier zich de afgelopen vijf jaar onder in “zowat alle vormen van seks”. “Seks is niet alles, maar zonder seks is alles niks”, concludeerde Sjaak.

“Het is zeker een onderwerp dat leeft”, zegt Sjaak tegen BuzzE over zijn nieuwe voorstelling, die zaterdag in première gaat. “En seks is iets wat we met enige regelmaat met elkaar moeten bespreken. Maar ik merk dat het toch een beetje in het verdomhoekje zit. We zijn aan het verpreutsen en vertrutten.”

Daarom besloot Sjaak een voorstelling over seks te maken. Maar voordat hij de planken op kon, moest gedegen research - “ik noem het participerend cabaret” - worden gedaan. “Ik hou van seks en wilde kijken waar ik nog meer ervaring op kan doen. Ik had al de nodige ervaring opgedaan, maar als je er een voorstelling over gaat maken, moet je alles hebben gedaan.”

Gangbang

En dus vloog Sjaak naar Thailand, waar naar hij gogobars ging en een ladyboy opzocht, en dook hij in de homoscene van Berlijn. “Daar was ik nog nooit echt diep ingedoken. En ik dacht: laat ik daar nu eens de tijd voor nemen. Dat het een paar jaar duurde, vond ik helemaal niet erg.” Ook nam Sjaak deel aan gangbangs en bezocht hij parenclubs, een bdsm-feest en een meesteres. “Dat is wel erg leuk. Ik denk dat zij het na de voorstellingen erg druk gaat krijgen.”

Voor Sjaak was het een uitdaging een voorstelling te maken die niet té plat is. “De titel was eerst Sex met Sjaak - gegarandeerd plat. Maar dat is ook weer zoiets. Seks is best een lastig onderwerp, je begeeft je snel op glad ijs. Ik wil ook een paar dingen zeggen die ertoe doen, dus het is oppassen dat je niet te veel doorschiet.”

Seksuele bevrijding

Het belangrijkste dat de cabaretier tijdens zijn onderzoeksperiode leerde is dat “seks echt een waarachtige verkenning is van wie we zijn en wat we willen”. “Er valt veel meer te halen dan op en neer. Het brengt je liefde en emoties en het brengt je naar plekken waar je nooit kan komen. En ik heb geleerd dat je horizontale en verticale vrienden hebt, en dat dat prima is.”

Sjaak wil zijn publiek wijzen op de vertrutting en verpreutsing. “De anekdotes staan in dienst van het verhaal”, belooft hij. “We gaan echt terug naar voor de jaren 60.” Ook hoopt de cabaretier op “een stukje seksuele bevrijding van de vrouw”. “Want een vrouw die goed is in bed maakt een man goed in bed.” Een derde punt wat Sjaak maakt is dat je nooit te oud bent om te leren. “Laten we van seks genieten, het is stukken leuker dan Heel Holland bakt.”

Op een paar geschokte reacties na try-outs na, is het publiek volgens Sjaak tot nu toe dik tevreden met de voorstelling. “In de regel zijn mensen niet teleurgesteld na seks met Sjaak, dus ik denk dat het nu niet anders is.”