Slogan van Winterspelen in Beijing: samen voor gedeelde toekomst

BEIJING (ANP) - Samen voor een gedeelde toekomst, zo luidt de slogan voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Beijing. De Chinese hoofdstad huisvest in februari 2022 de Winterspelen. "Deze slogan ondersteunt onze boodschap dat mensen vanuit de hele wereld solidariteit versterken, elkaar steunen en zich samen inzetten voor een betere toekomst", zei burgemeester Chen Jining van Beijing tegen het staatspersbureau Xinhua.

Mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen om de Spelen in China te boycotten, omdat mensenrechten daar geschonden zouden worden. Het gaat dan met name om de onderdrukking van de Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde in het voorjaar met bondgenoten te willen praten over een mogelijke boycot. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vindt een boycot niet de juiste manier om aandacht te vragen voor problemen. Het Amerikaans olympisch comité ziet een boycot ook niet zitten.

Het is onduidelijk op welke manier China de Spelen wil organiseren in de coronatijd. Bij de Zomerspelen in Tokio hadden de sporters te maken met heel wat restricties. Zo moesten ze zich dagelijks laten testen op het coronavirus en hadden ze weinig bewegingsvrijheid. Wie positief testte, moest voor tien dagen een quarantainehotel in. Vrijwel alle sportevenementen in Japan werden zonder publiek afgewerkt. China heeft vooralsnog weinig losgelaten over de aanpak.

De Winterspelen zijn van 4 tot en met 20 februari.