‘Smoor rellen in de kiem om winkeliers te beschermen’

UTRECHT (ANP) - De rellen als gevolg van de avondklok, met bijbehorende plunderingen van winkels, moeten in de kiem gesmoord worden. Dat vindt winkeliersvereniging INretail, dat de belangen van met name schoenen- en kledingwinkels behartigt. "Iedereen wordt al zwaar getroffen door corona, dit bizarre gedrag wil je er echt niet nog eens bij hebben", aldus de woordvoerder.

INretail, dat "verontruste apps" van leden krijgt, herhaalt de waarschuwing voor criminaliteit en winkelinbraken die de vereniging deed in december, toen de huidige lockdown net van kracht werd. Dat wordt volgens de vereniging nu realiteit.

INretail roept burgemeesters verder op om ervoor te zorgen dat winkels niet nog verder getroffen worden. De vereniging adviseert winkeleigenaren met beveiligingscamera's om die te controleren en eventueel materiaal langer op te slaan zodat het gebruikt kan worden als bewijs van ongeregeldheden. "Zorg dat je veiligheidssystemen op orde zijn, bewaar beelden langer indien nodig, stem met je lokale winkeliersvereniging af wat de politie doet om winkelgebieden veilig te houden. Zeker als blijkt dat relschoppers het op bepaalde gebieden gemunt hebben", zegt de woordvoerder.

Andere landelijke winkeliersverenigingen worstelen met advies aan ondernemers omdat niet op voorhand duidelijk is waar ongeregeldheden ontstaan. Zo adviseerde de Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND) winkeliers al om waakzaam te blijven. De RND vertegenwoordigt onder meer drogisterijen, bouwmarkten en opticiens. RND-directeur Eus Peters riep de Mobiele Eenheid al op winkeliers te beschermen tegen de relschoppers. Volgens Peters komen de rellen bovenop de andere problemen waar winkeliers nu mee te maken hebben, zoals het niet mogen laten afhalen van bestellingen. De RND vertegenwoordigt onder meer drogisterijen, bouwmarkten en opticiens.