SNP kiest Humza Yousaf als nieuwe Schotse premier

EDINBURGH (ANP/RTR) - Humza Yousaf is de nieuwe premier van Schotland. Hij heeft de interne leiderschapsverkiezingen van de Schotse Nationale Partij (SNP) gewonnen en wordt daardoor automatisch de Eerste Minister, zoals de premier van Schotland wordt genoemd. Hij volgt Nicola Sturgeon op, die zes weken geleden verrassend opstapte.

De 37-jarige Yousaf kreeg zo'n 26.000 stemmen, net iets meer dan zijn concurrente Kate Forbes, die bijna 24.000 stemmen kreeg. In de eerste stemronde was Ash Regan al afgevallen.

De drie hebben een korte felle campagne gevoerd, waarin ze elkaar regelmatig aanvielen. Yousaf was licht favoriet in de peilingen en leek ook voor Sturgeon en het partijbestuur de voorkeur te hebben. Hij wordt in Britse media omschreven als de kandidaat die voor "continuïteit" staat. Nu moet Yousaf snel alle koppen weer bij elkaar zien te krijgen, want de SNP is de laatste maanden flink gedaald in populariteit bij de Schotten.

Eerste moslim

In een eerste reactie zegt Yousaf dat het moeilijk is de juiste woorden te vinden om uit te drukken "hoe vereerd ik ben om het vertrouwen van onze leden te krijgen om de volgende leider te mogen zijn". Hij zegt net als zijn voorganger vastberaden te zijn om Schotland onafhankelijk te maken van het Verenigd Koninkrijk. Yousaf denkt dat zijn land dat nu meer dan ooit nodig heeft en wil daarna terug bij de Europese Unie.

Yousaf is de eerste moslim die een grote partij in het VK leidt, en bovendien de eerste moslim die aan het hoofd staat van een land in West-Europa. Dinsdag volgt nog wel een stemming in het Schotse parlement voordat Yousaf officieel premier van het land wordt.