Soenda Festival als eerste in 2021 binnen paar uur uitverkocht

Na een jaar waarin alle festivals werden afgezegd in verband met het coronavirus, durfde de organisatie van het Soenda Festival het als eerste aan om kaarten in de verkoop te doen voor het nieuwe festivalseizoen in 2021. Donderdagmiddag startte om 12.00 uur de voorverkoop voor het Utrechtse festival. "Binnen een paar uur waren we uitverkocht, in totaal 17.500 kaarten", zegt organisator Jasper Coenen.

Oorspronkelijk stond het festival traditiegetrouw gepland in mei. "Als start van het festivalseizoen. Nu zagen we de kans heel klein dat het dan door kan gaan en dus hebben we het verplaatst naar 28 augustus", zegt Coenen. "Dat hebben we tegelijk bekend gemaakt met het moment van de voorverkoop." Een tactiek die onder de geïnteresseerden dus niet onopgemerkt is gebleven.

"We hoopten dat het heel snel zou gaan. Iedereen heeft een jaar geen festivals gehad en we zitten in een wel hele donkere periode waar weinig lol te beleven is. Het is een lichtpuntje om naar uit te kijken, ook al weten de mensen dat het onzeker is of het uiteindelijk door kan gaan", verklaart Coenen de grote belangstelling.

Anderhalve meter

Die onzekerheid is reden dat voor alle verkochte kaarten slechts een voorschot op de ticketprijs is betaald. "Het is moeilijk om te zeggen of we anders ook zoveel kaarten hadden verkocht, maar het restbedrag hoeft nu pas betaald te worden als het festival door mag gaan van de overheid. Anders krijgt iedereen die tien euro weer terug", legt Coenen uit.

Voor wie nu naast een kaart heeft gegrepen is er volgend jaar weer een kans, want met de 17.500 bezoekers is het terrein vol. "Dat is het maximum dat we kwijt kunnen. Als de 1,5 metermaatregel geldt zal het niet doorgaan, dan kunnen wij niet de festivalbeleving bieden die we willen", aldus de organisator.