Songfestivalartiesten per boot naar openingsceremonie

Het Eurovisie Songfestival van 2021 wordt zondagavond officieel afgetrapt. Bij de Cruise Terminal Rotterdam, vlakbij de Erasmusbrug, vindt de openingsceremonie plaats. Rond 18.00 uur melden zich de eerste artiesten op de voor de gelegenheid turquoise gekleurde loper, die volledig overdekt is.

De delegaties worden om beurten per boot afgezet waarna ze worden ontvangen door onder anderen uitvoerend producent Sietse Bakker en de Rotterdamse songfestivalwethouder Said Kasmi. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb laat zich aan het begin van de ceremonie zien.

Afwezig zijn Australië en Polen. De Australische zangeres Montaigne kon vanwege de coronarestricties in eigen land niet naar Rotterdam afreizen en binnen de Poolse delegatie werd zaterdag een coronabesmetting ontdekt. Daardoor is nu het gehele Poolse team in quarantaine.

Minder journalisten

Alle inzendingen lopen na aankomst en een interview met presentatoren Koos van Plateringen en Fenna Ramos langs de aanwezige pers. Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar minder ruimte aan de loper en zijn er dan ook minder journalisten welkom.

De deelnemers komen vermoedelijk in de startvolgorde van de halve finales de loper op, wat betekent dat Litouwen het spits afbijt. De groep The Roop stapt dinsdag tijdens de eerste halve finale als eerste het podium op.

De ceremonie is live te volgen op het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival.