Songfestivalbaas: Liverpool ideale plek voor songfestival

Songfestivalbaas Martin Österdahl noemt de keuze voor Liverpool "de ideale plek" om namens Oekraïne het Eurovisie Songfestival te organiseren. De stad staat volgens hem "synoniem voor muziek", waarmee hij refereert aan The Beatles die uit Liverpool komen.

Vrijdag maakten de Britse omroep BBC en de European Broadcasting Union (EBU) de gaststad voor de komende editie van het festival bekend. De stad kreeg de voorkeur boven Glasgow. Hoewel Oekraïne dit jaar won in Turijn kan het liedjesfestival daar vanwege de oorlog niet plaatsvinden. Volgens Österdahl zal het land desondanks in mei centraal komen te staan. "We zijn erg onder de indruk van de passie die Liverpool heeft getoond bij het omarmen van het festival en hun ideeën om de winnaar van vorig jaar, Oekraïne, op de voorgrond te plaatsen als duizenden fans in mei volgend jaar naar de stad komen komen."

De Oekraïense omroep UA:PBC spreekt van een symbolische keuze en zegt "alle vertrouwen" te hebben in de organisatie door "de hoofdstad van de popmuziek". "Het is symbolisch dat het Eurovisie Songfestival van 2023 zal worden gehouden in Liverpool, een zusterstad van Odessa", zegt Mykola Chernotytskyi, hoofd van de raad van bestuur van de UA:PBC.

Tegelijk met de bekendmaking van de gaststad heeft de EBU ook het officiële logo van de komende editie gedeeld. In het hart van het logo is de Oekraïense vlag te zien.

Het evenement wordt gehouden van 9 tot en met 13 mei in evenementenhal Liverpool Arena.