Songfestivalpodium onthuld: een knuffel voor Oekraïne

Met nog precies honderd dagen te gaan tot het Eurovisie Songfestival in Liverpool, heeft de organisatie donderdag weer een voorproefje gegeven op de aankleding van het evenement. Het ontwerp van het podium in de Liverpool Arena is bekendgemaakt en is geïnspireerd door de situatie in Oekraïne. Het land zou, als de winnaar van vorig jaar, eigenlijk het evenement moeten huisvesten maar dat kan vanwege de oorlog met Rusland niet.

"Het ontwerp is geïnspireerd op een grote knuffel en opent haar armen voor Oekraïne, de artiesten van de show en gasten uit de hele wereld. Ik richtte me op de culturele aspecten en overeenkomsten tussen Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en specifiek Liverpool. Van muziek, dans en kunst tot architectuur en poëzie", legt podiumontwerper Julio Himede uit op de website van het songfestival.

Anders dit jaar is dat het publiek voor het eerst sinds 2019 weer vlak voor het podium kan staan. De greenroom, de hokjes waar de deelnemende artiesten en hun entourage zitten tijdens de show, bevindt zich achterin de zaal. De ontwerper lijkt ook te hebben gekeken naar het podium in Rotterdam Ahoy, want er komen weer grote draaiende led-schermen. Wel is gekozen voor losse panelen in plaats van een grote deur.

Ruimte

"We wilden een ontwerp dat mensen zich nog jaren zullen herinneren", zegt Andrew Cartmell, de uitvoerend producent van het evenement. "Het is heel belangrijk voor ons dat de delegaties zoveel mogelijk ruimte hebben om mee te werken. We wilden hen een set geven met veel mogelijkheden."

Eerder deze week werd bekend dat het thema van het 67e Eurovisie Songfestival United By Music is. Die slogan staat ook voor de samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en gaststad Liverpool en daarnaast voor de kracht die het evenement heeft om mensen over de hele wereld samen te brengen. Ook was dinsdagavond de loting van de halve finales. Nederland is tijdens de eerste halve finale op 9 mei aan de beurt. Op 11 mei is de tweede halve finale. De grote finale volgt op 13 mei.