Sophia Loren krijgt award bij opening Oscarmuseum

In aanloop naar de opening van het Academy Museum of Motion Pictures wordt Sophia Loren dit najaar geëerd met de Visionary Award. Die nieuwe prijs wordt vanaf dan ieder jaar uitgereikt aan "een artiest of academicus die heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van cinema". Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences maandag bekendgemaakt.

Hoogleraar Haile Gerima krijgt van het museum dat de organisatie achter de Oscars in september opent de eerste Vantage Award, die jaarlijks zal worden toebedeeld aan "een artiest of academicus die heeft geholpen filmverhalen in een breder perspectief te plaatsen".

Het Academy Museum opent op 30 september na bijna drie jaar vertraging de deuren in Los Angeles. Onder meer Tom Hanks, Annette Bening en voormalig Disney-baas Bob Iger waren betrokken bij de fundraising van het nieuwe instituut, dat 482 miljoen dollar heeft gekost. In het museum zijn straks zo'n 10.000 rekwisieten als kostuums, decorstukken en filmapparatuur te bekijken. Onder meer het beruchte paardenhoofd uit The Godfather en de rode slippers van Dorothy uit The Wizard Of Oz zullen er worden tentoongesteld.