South African Airways voert weer vluchten uit na faillissement

JOHANNESBURG (ANP/AFP) - De nationale luchtvaartmaatschappij van Zuid-Afrika, die in staat van faillissement verkeert, heeft donderdag voor het eerst sinds maart 2020 weer een vlucht uitgevoerd. Passagiers op de vlucht van South African Airways (SAA) van Johannesburg naar Kaapstad werden voor vertrek begroet door zingend en dansend personeel van de luchtvaartmaatschappij.

SAA was ooit de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Afrika na Ethiopian Airlines. De maatschappij overleefde decennialang op reddingsoperaties van de overheid. Al voordat de coronapandemie toesloeg schrapte de maatschappij verschillende routes.

De Zuid-Afrikaanse regering stemde er in juni mee in om een belang van 51 procent te verkopen aan een groep investeerders. Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor een potentiële injectie van omgerekend 171 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij kwam het faillissement overigens pas te boven na het schrappen van honderden banen. Dat gebeurde na een financiële injectie van meer dan 425 miljoen euro van de regering en een herstructurering van de schuld.

Naast de binnenlandse route die donderdag werd hervat, is SAA van plan volgende week regionale diensten te beginnen naar Accra, Kinshasa, Lusaka, Harare en Maputo. De vloot van SAA bestaat nog maar uit zes vliegtuigen, waar dat er eerder 46 waren.