S&P vreest wanbetaling door Chinees Evergrande

HONGKONG (ANP/BLOOMBERG) - De grote Chinese vastgoedontwikkelaar China Evergrande Group zal waarschijnlijk in gebreke gaan blijven bij het nakomen van zijn financiële verplichtingen. Dat verwacht kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Het belangrijkste ratingbureau ter wereld denkt niet dat de Chinese overheid met directe financiële hulp voor Evergrande zal komen.

Evergrande gaat gebukt onder een schuldenlast van omgerekend ruim 200 miljard euro en het bedrijf moet deze week aflossingen doen op leningen en op obligaties. Chinese autoriteiten zouden al tegen grote kredietverstrekkers hebben gezegd dat ze er niet op hoeven te rekenen dat bankleningen worden afgelost. S&P denkt dat Beijing alleen zal optreden om een soort domino-effect door het omvallen van Evergrande te voorkomen, waarbij andere grote ontwikkelaars geraakt worden en risico's voor het gehele financiële systeem in China zouden ontstaan.

Citigroup denkt dat Evergrande overigens niet een soort 'Lehman Brothers-moment' voor China gaat worden. Daarbij wordt verwezen naar de ondergang van die Amerikaanse zakenbank, wat een belangrijke aanjager van de financiële crisis van 2008 was. De Amerikaanse overheid weigerde destijds Lehman te hulp te schieten. Citigroup denkt dat China actie zal ondernemen om een bredere financiële crisis af te wenden, maar dat sommige banken wel slachtoffer zullen worden van het faillissement van Evergrande.

Een analist van ING stelt dat de Chinese overheid een team heeft gestuurd naar Evergrande om te helpen bij een herstructurering, waarbij onderdelen verkocht zullen gaan worden. De bank wijst daarbij op de complexiteit van Evergrande, dat naast vastgoed onder meer actief is met bankieren en farmaceutische diensten. Dat herstructureringsproces zal naar verwachting van ING langere tijd gaan duren.