Spaanse premier: maffiosi zitten achter bestorming Melilla

MADRID/MELILLA (ANP/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft criminele bendes van "maffiosi en mensensmokkelaars" ervan beschuldigd achter de bestorming te zitten van de Spaanse enclave Melilla in Noord-Afrika. Zij hebben "een aanval georganiseerd op de territoriale integriteit van Spanje", aldus de premier. Bij de bestorming zijn vrijdag volgens Spaanse media zeker 27 mensen om het leven gekomen, de meesten als gevolg van ernstige verwondingen die ze opliepen bij het bestormen van de talrijke obstakels.

Het was in omvang een van de grootste bestormingen die de sinds 1971 opgerichte 6 meter hoge versperringen te verwerken kregen. Naar schatting 2000 migranten bestormden ze en meer dan 130 wisten er overheen te komen. Aan Marokkaanse kant werden ook grensbewakers verrast door de menigte en circa 140 grensbewakers raakten er gewond. Volgens onbevestigde berichten zijn twee Marokkaanse grensbewakers vrijdag om het leven gekomen.

In Spaanse media wordt het ministerie van Binnenlandse Zaken van nalatigheid beschuldigd. Het zou van alles hebben beloofd om de grens beter te bewaken, maar die beloften niet zijn nagekomen. De grenswachten hebben nog steeds enkel dertig jaar oude uitrusting die voor de oproerpolitie werd gemaakt en op het moment van de bestorming zouden er slechts zestien dienst hebben gehad. Bovendien bestormden de migranten een stuk van 3,5 kilometer waar, aan de in totaal 12 kilometer lange grens, de versperringen nog steeds niet af zijn. De minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska had volgens media eerder beloofd daar snel wat aan te zullen doen, maar dat is niet gebeurd.

Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd. Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, bracht de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van illegale migranten, omdat ze zo de EU kunnen bereiken zonder zelf de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.