Spanje verleent gratie aan Catalaanse separatistenleiders

MADRID (ANP) - De Spaanse regering heeft gratie verleend aan negen Catalaanse leiders die in de cel zitten vanwege de mislukte afscheiding van Catalonië. In 2017 werd onder leiding van de toenmalige regiopremier Carles Puigdemont de onafhankelijkheid uitgeroepen, nadat over dit onderwerp een verboden referendum werd gehouden.

De vrijlatingen zijn volgens premier Pedro Sánchez een gebaar van goede wil. "We willen een nieuw tijdperk van dialoog en verzoening beginnen en voor eens en voor altijd een einde maken aan de verdeeldheid en confrontatie", aldus Sánchez.

De negen Catalaanse separatisten werden in 2019 veroordeeld tot celstraffen van negen tot dertien jaar. Zij werden schuldig bevonden aan onder meer opruiing en misbruik van overheidsmiddelen. Het is niet bekend wanneer de veroordeelden worden vrijgelaten.

Niet alle kopstukken zijn overigens veroordeeld. Een aantal betrokkenen vluchtte naar het buitenland, onder wie oud-premier Puigdemont. Hij woont sinds 2017 in ballingschap in België. Spanje wil hem vervolgen voor zijn rol bij de mislukte afscheiding. Puigdemont kan bij een veroordeling een celstraf van 25 jaar opgelegd krijgen.